Najnowsza wersja jednego z najpopularniejszych na świecie programu typu DAW przenosi go ze świata 32 bitów do nowego, 64-bitowego wymiaru. Jakie korzyści taka zmiana daje nam, użytkownikom ? Do tej pory 32 bitowa wersja programu Ableton Live mogła wykorzystywać maksymalnie 4 gb pamięci RAM naszego komputera. Nowa, 64-bitowa wersja podnosi tą poprzeczkę do … 16 eksabajtów, czyli około 16 miliardów gigabajtów RAMu. W praktyce pozwoli to np. na budowę dużo większych i bardziej skomplikowanych Live Set-ów czy wykorzystywanie większej ilości wtyczek i programów połączonych za pomocą ReWire, nie mówiąc już o ogólnej poprawie stabilności i komfortu pracy. Niestety, jak na razie wersja beta nie pozwala na wykorzystywanie w niej 32 bitowych wtyczek, co zapewne skutecznie odstraszy większośc potencjalnych testerów. Pozostałymi ograniczeniami są brak obsługi Max for Live, The Bridge i funkcji video. Wersja beta programu Ableton Live 8.4 dostępna jest do pobrania dla wszystkich zarejestrowanych użytkowników pod adresem: http://www.ableton.com/articles/ableton-live-84-beta-introduces-native-64-bit-support
Podobne artykuły
Ableton Live – ruszyła petycja o wprowadzenie funkcji przybliżania widoku kółkiem myszy
Twórcy programów typu DAW bardzo często kierują się opinią użytkowników, wprowadzając w aktualizacjach zasugerowane przez nich poprawki i usprawnienia. Czasem jednak zdarza się, że deweloperzy z bliżej nieokreślonych powodów ignorują pomysły, o których wprowadzenie prosi naprawdę duże […]
One Thing – nowa seria krótkich poradników od firmy Ableton
Firma Ableton dość często publikuje na swoim kanale w serwisie Youtube nagrania, w których artyści z różnych zakątków świata pokazują w jaki sposób używają programu Live i kontrolera Push podczas pracy w studio lub występów na żywo. […]
Nadchodzi Steve Nash & Turntable Orchestra
Steve Nash to postać, której raczej nie trzeba przedstawiać naszym czytelnikom. Muzyk z wykształcenia, dwukrotny zdobywca tytułu IDA World Champion (do spółki z Funktion’em) i, jeśli wierzyć stacji TVN, ukryty geniusz kulinarny, już od dłuższego […]